Pag

Pag Horvátország „csupán” 5. legnagyobb szigete (kb. 60 km hosszú, szélessége Pedig 2-10 km között változik), de az egyik leghosszabb partvonallal (302,47 km) rendelkezik. A 8000 lakosú sziget legnagyobb települése a 3121 fős Pag. Az észak-dalmáciai Pag egyáltalán nem egy átlagos horvát sziget (ha egyáltalán létezik átlagos horvátországi sziget): különlegessége többek között panorámája, melyhez kevés hasonló van Európában: fehér kopár síkságai, és hatalmas sziklái miatt az ember szinte a Holdon érezheti magát. A szigeten alig látni fákat, néhány olaj- és fügefaliget töri meg a fehérséget, a növényzetet rajtuk kívül különböző gyógynövények jelentik, melynek Pag híres juhsajtja (Paski Sir) a különleges ízét köszönheti. Itt nyaralva mindenképp érdemes megkóstolni ezt a helyi specialitást, melyet egyébként Horvátország más helyein is árulják. Sajtján kívül Pag csipkéjéről is nevezetes, melyet évszázadokon keresztül a szigeten élő asszonyok készítettek, és készítenek ma is. A csipkét felhasználják ágyneműk, blúzok, terítők díszítésére. A különleges csipke meg is vehető a szigeten, de nem olcsón: a kis csipke elkészítése sok időt, és gyakorlatot igényel. Pag főleg sziklás tengerpartját kis öblök, és fokok színesítik. A fehérség az azúrkék tengerrel együtt tökéletes egyveleget alkot.

Pag az aktív nyaralást kedvelők körében is népszerű: 115 km hosszú hegyi kerékpárút hálózza be a szigetet, így csodálatos környezetben tekerhetnek a kétkerekűek kedvelői, illetve a búvárkodás, a vitorlázás, és persze a sziklamászás is kipróbálható itt.

Kép forrása: http://www.novaljaturist.com/upload_data/site_photos/bike-map-web.jpg

Povljansko és Kolansko madártani öröksége, és a Lun melletti természetvédelmi terület (melynek legöregebb olajfája több, mint 1000 éves és még ma is minden évben gyümölcsöt ad) szintén érdekesek lehetnek a természet kedvelői számára. Hogy Pag minden elképzelhetőt nyújtson, arról a Novalja településen található Zrce strand gazdag, igen pezsgő éjszakai élete, és a remek bulik gondoskodnak. Pag Horvátország első számú „bulizós nyaralóhelye”, a sima bulikon kívül több zenei fesztivál is várja nyaranta a szórakozni vágyókat. Azonban Pag nem rendelkezik annyi látnivalóval, és kirándulási lehetőséggel, mint más nagyobb horvátországi szigetek.

Turisztikai térkép
Kép forrása: http://www.boskinac.com/assets/cms_page_image/cms_page_location_tourist_map_69_details_original.jpg
Leírás forrása: http://utazas-nyaralas.info/horvatorszag/pag-sziget.html#kirandulas

Pagról bővebben a Wikipédián:

Pag sziget

Pag város